Skip to main content

Sok hűhó semmiért könyvtörténete a 19. században

19. századi kiadások

Az alábbi linkek elvezetnek a Shakespeare-filológia szempontjából fontos 19. századi kiadásokhoz. A 19. századi szövegkiadások abból a szempontból fontosak, hogy ebben a korszakban nem "tudós amatőrök", hanem tudósok adják közre a szövegeket a könyvkultúra határait feszegetve.  Clark, Wright és Glover szövegkiadásában Cambridge megjelenik, mint a kiadás helye, és ez a kötet szolgál alapul sok digitális szövegkiadáshoz. Megjelenik a Variorum kiadás is ebben a században.

Az egyes kiadások felsorolásánál jelzem, milyen típusú digitális kiadásról van szó, azaz hasonmás kiadás, amely megtekinthető és /vagy letölthető különböző formátumokban.

The Works of William Shakespeare 3. kötet; the plays ed. from the folio of MDCXXIII, with various readings from all the editions and all the commentators, notes, introductory remarks, a historical sketch of the text, an account of the rise and progress of the English drama, a memoir of the poet, and an essay upon the genius

Szerk. Richard GRANT, Boston : Little, Brown and Company,1857.

Forrás: Internet Archive

Letölthető formátumok: pdf, epub, képfájlok etc.

 The Works of William Shakespeare

Szerk. William George CLARK, William Aldis WRIGHT and John GLOVER. Cambridge-London: Macmillan, 1863. 1. kötet

Forrás: Internet Archive

Letölthető formátumok: pdf, epub, képfájlok etc.

Variorum kiadások

A Variorum olyan szövegkiadás, amely arra törekszik, hogy a teljes kritikatörténetet és szövegtörténetet, szerkesztői döntésekkel, magyarázatokkal egyszerre tegye jelenvalóvá. A Variourm név a "cum notis variorum" latin kifejezésből származik, amelynek jelentése "különböző [emberek] megjegyzéseivel". Ugyan a variorum kiadások története a 18. század végére nyúlik vissza, mégis a 19 század teszi elfogadottá és híressé ezt a fajta szövegkiadást. A legelső Reed szerkesztésében jelenik meg 1803-ban, a legutolsó pedig Furness szerkesztésében 1871-1913 (az utolsó immár posztumuszként) között. Ez a New Variorum Shakespeare szolgál alapjául a Modern Language Association azóta is létező Variorum sorozatának.

 A New Variorum Edition Of Shakespeare. 2. kiadás, 12. kötet., Much Adoe about Nothing, Szerk. Horace Howard FURNESS, Philadelphia, J.B. Lippincott Company, 1900.

Letölthető formátum: számos formátumban: txt, pdf, képfájl, txt stb.

  A New Variorum Edition Of Shakespeare. 2. kiadás, 12. kötet., Much Adoe about Nothing, Szerk. Horace Howard FURNESS, Philadelphia, J.B. Lippincott Company, 1900.

Letölthető formátum: egyrétegű pdf képfájl.